Underhåll avlopp

Korrekt drift av avloppssystemet i ditt hem är ovärderligt. Ingenting är mer irriterande än ett blockerat avlopp, dåliga dofter i badrummet eller bubblande vatten i diskbänken. I den här artikeln kommer vi att berätta vad du kan göra för att underhålla ditt avloppssystem så bra som möjligt.

Bekämpa dålig lukt

Du känner förmodligen igen det: du kommer tillbaka efter en underbar semester utomlands. Du vill snabbt borsta tänderna innan du lägger dig och öppna badrumsdörren. Men du stöter plötsligt på en hemsk himmel. Mycket irriterande, men väldigt normalt. Eftersom du inte har använt ditt avloppssystem från exempelvis dusch eller handfat är det torrt. Den torrheten orsakar stanken. En lösning? Häll lite vatten i avloppet och nästa dag är lukten borta.

Avlopp: hur fungerar det?

I grund och botten är det enkelt: allt vatten som du använder i duschen, tvättstället, diskbänken, genom diskmaskinen eller tvättmaskinen hamnar i avloppet under ditt hus. Avloppet under ditt hus är anslutet till det offentliga avloppet, där även regnvattnet hamnar. Regeln gäller: vatten in, luft ut. Under en kraftig regnskur rinner vattnet in i avloppet och tvingar luften ut ur avloppet. Visste du att det mesta av luften från de offentliga avloppsledningarna flyr genom avloppet i ditt hem?

Förhindra luktproblem

Luften från det offentliga avloppet kommer att fly genom ditt hem. Du vill uppenbarligen inte ha den här smutsiga luften i ditt hem. Det är därför ett öppet avloppsrör är anslutet till avloppet under ditt hus. Detta avloppsrör hamnar på taket på ditt hus och alla otäcka dofter flyr genom detta rör. För att förhindra luktproblem i ditt hem är det viktigt att avloppssystemet är ordentligt stängt. Alla avloppsanslutningar måste ha ett stanklås, till exempel en svanhals under din diskbänk.

Kontrollera avloppsvatten

Om vatten bubblar under en kraftig regndusch eller medan diskmaskinen körs med full kapacitet kan detta ha två orsaker. Å ena sidan kan det betyda att ditt avloppssystem har blockerats. Å andra sidan kan det vara ett tecken på att lufttrycket i dina avloppsrör inte är optimalt. I sådana fall ska du alltid ringa in en expert som kan kontrollera ventilationen i ditt hem och vid behov lösa problemet åt dig.

Kontakta oss för stambyte i Malmö!